Johan Sonnenschein (red)

De totale Gorter

Publicatie van de Gorter Organisatie

DE TOTALE GORTER

Dit vlugschrift vervangt de manifestatie die respectievelijk 1 mei 2020 en 1 mei 2021 plaats had zullen vinden in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis te Amsterdam en bedoeld was om middels voordrachten en lezingen een begin te maken met het project De Totale Gorter, zoals dat is vastgelegd in de strategie van de Gorter Organisatie.

DE GORTER ORGANISATIE

De GO, opgericht december 2016, is een collectief in permanente wording. Haar uitgangspunt is dat alles wat poëzie waardevol en belangwekkend maakt, bij Herman Gorter in het groot gebeurt. Gorter optimaliseerde de poëzie, en dat is nog altijd verbluffend en geheimzinnig tegelijk. Daarom dient zijn werk opnieuw te worden belicht, mede tegen de achtergrond van zijn leven en zijn tijd. Het gaat hier om een revisie van Gorter als totaliteit - waarmee de dynamische eenheid wordt bedoeld van zijn gehele werk, het politieke proza incluis.

STRATEGIE

Voorop staat de vernieuwing van het inzicht in de betekenis van het werk van Herman Gorter. We moeten (hem) opnieuw leren lezen. Aan de hand van de receptie van Gorters werk streeft de GO bovendien naar een beter begrip van de wijze waarop poëzie maatschappelijk functioneert, niet om die functie te vervolmaken, maar om haar zo helder mogelijk te definiëren binnen het frame van onze eigen tijd. Deze verheldering wordt tevens benut voor een fundamentele herwaardering van het werk van specifieke al of niet Nederlandstalige dichters voor of na Gorter. De GO combineert de behoefte aan schoonheid met geen enkele expliciete verplichting. Toch geldt haar onderzoek uiteindelijk de poëticale samenhang van wat onvrede, verlangen, groei, inzicht, strijd, verandering en revolutie wordt genoemd ― om zo beter te weten wat ons kan inspireren.


mei 2021
GO
 


INHOUD

GO    De Totale Gorter
Dennis Bos   Gorter en zijn uitgever, Bos
Anneke Brassinga  Gorter woordenaar / Hoe is het nu met je
Geert Buelens In hun macht. Mens en natuur in Pans Eerste Wereldoorlog fragment
Marten Buschman  ‘Gorter kon verschrikkelijk hard lopen’
Loranne Davelaar  Ecofeminist – avant la lettre, à contrecoeur
Piet Gerbrandy  De elementen
Jacob Groot   De andere kant van het zelfbeeld
Bram Ieven   Planetaire poëzie, kosmisch communisme
Frank Keizer  ik heb het over het verband gehad tussen …
Gaard Kets   Occupy Gorter!
Jan Kuijper   Shelley in Egypte
Johan Sonnenschein Nieuw Nu
Hannah van Binsbergen De waarheid in luilekkerland
Samuel Vriezen  F10
Hub Zwart   Herman Gorters Openbaring
 52 pag, geïllustreerd
EAN 978 90 79395 51 4
Prijs € 10,00, Porto € 3,65